Samsung Galaxy S6 edge+ – Curbura cea nouă a Împăratului [REVIEW]

de: Răzvan Băltărețu
24 08. 2015

Samsung Galaxy S6 edge+ este un telefon cu ecran mare, construit din metal și sticlă, pe care sud-coreenii speră să-l dorești tocmai pentru că e diferit. Este diferit, frumos și inovator, într-o anumită măsură. Este însă de ajuns?

Samsung Galaxy Note 5 și Galaxy S6 edge+ vor merge „braț la braț” în următorul an. Sunt două telefoane „legendare” ale producătorului. Primul își merită titlul pentru că ne-a învățat să iubim telefoanele mari, al doilea pentru că nu este un smartphone banal. Același lucru poate fi spus și despre S6 edge obișnuit, dar acesta este mai mare și-i subliniază mai bine calitățile.

Preț: Galaxy S6 edge+ va fi lansat pe 4 septembrie în magazine. Până atunci, e la precomandă în oferta acestui magazin. Versiunea de 32GB costă sub 4.000 de lei, pe când un Galaxy S6 edge+ de 64GB sare de această limită.

Introducere – Samsung Galaxy S6 edge+

Galaxy S6 edge+ este un telefon de 5,7 inci. În centimetri, asta înseamnă că e înalt cât să fie inconfortabil în majoritatea buzunarelor. În prima zi, îl folosești cu scârbă, pare un dispozitiv prea mare pentru buzunar și prea mic pentru geantă sau ghiozdan. Degetul n-ajunge ușor dintr-un colț în altul al ecranului și parcă te chinui să-l ții în mână. Apoi, prima zi se încheie, energie încă mai ai în telefon, iar ecranul mare arată atât de bine, că te-ai uitat constant la videoclipuri, poze și tot felul de materiale multimedia.

În primele zile înveți să integrezi dispozitivul în fluxul tău obișnuit de lucru. I-am configurat marginea acea cu contacte și aplicații – poți avea câte 5 din fiecare și este o funcționalitate pe care o ai doar pe versiunile edge. Cu fiecare apel, mail sau SMS ratat de la una dintre persoanele adăugate apare un semn „de carte” pe margine. Tragi de el și vezi ce ai ratat.

Pe aceeași margine, când telefonul este închis, poți seta un ceas care să apară noaptea sau vezi rapid ce notificări ai sau ce știri din Yahoo! News ai ratat. În final, dacă ții telefonul cu ecranul în jos și unul dintre contactele preferate te sună, marginea luminează în culoarea acelui contact. Nu este neapărat o funcționalitate unicat, ai aplicații care fac asta și pe telefoane fără margine curbată, dar este o noutate de care te poți folosi cu succes.

Ca hardware, totul la Galaxy S6 edge+ începe de la ecran. Are unul S-AMOLED de 5,7 inci la rezoluție QuadHD curbat pe ambele margini. Teoretic, te ajută când te uiți la filme că nu mai vezi marginile telefonului. Teoretic, căci le vezi și imaginile sunt nițel deformate, ceea ce deturnează telefonul de la scopul inițial. Sub acestea este o placă de bază pe care ai un procesor Exynos cu opt nuclee, poate cel mai bun al momentului, fabricat de Samsung.

Ai 4GB de memorie RAM, cea mai mare cantitate disponibilă pe un telefon mobil (pe care o mai oferă doar alte două-trei telefoane), o baterie de 3.000 mAh care poate fi încărcată wireless și rapid prin cablu, o cameră foto de 16 megapixeli și un senzor de măsurare a pulsului. Cu Galaxy S6 edge+ poți avea doar 32 sau 64GB spațiu de stocare, fără card microSD. Răspunsul este viteza. Cardurile sunt mai lente decât memoria folosită de Samsung. În final, telefonul are și cititor de amprente care funcționează foarte bine.

Odată cu sistemul de operare de pe Galaxy S6 edge+ (care încă este un Android Lollipop cu TouchWiz), Samsung a corectat câteva scăpări prezente la primele modele de anul acesta. Spre exemplu, la Galaxy S6 când dezactivai conexiunea de date mobile, te întrebai dacă ești sigur. Desigur că ești sigur și desigur că te enervează când te tot întreabă. Acum nu mai există asta.

De asemenea, spre deosebire de S6 edge există acele „apps edge” de care am pomenit mai sus. În sfârșit, marginea acea devine ceva mai utilă. Eu, spre exemplu, nu trimit multe SMS-uri și nici nu vorbesc mult la telefon ca să conteze să nu ratez acele notificări. Dar accesez anumite aplicații mai des decât altele.

Puncte pro pentru Samsung Galaxy S6 edge+

Ecranul este cel mai bun de pe un telefon disponibil în prezent. De la gradul de luminozitate la reproducerea culorilor, este o tehnologie foarte bună cea a Samsung, care combinată cu rezoluția foarte mare transformă telefonul într-o alegere foarte bună pentru filme, jocuri sau pur și simplu citit (plus că ai la dispoziție un ecran mare).

Este un telefon foarte frumos, curbat, construit din metal și sticlă, chiar dacă asta îi cauzează și probleme uneori. Odată cu noua serie Galaxy S și noul Note, Samsung a dovedit că poate să furnizeze și design, și construcție premium, așa cum au făcut alte companii până acum. Desigur, prețul rămâne sus, dar măcar acum nu mai primești o bucată de plastic de pe care se cojește luciul.

Galaxy S6 edge+ este un telefon rapid în orice i-ai da să facă. Procesorul cu opt nuclee care s-a remarcat pe Galaxy S6 devine și mai bun completat de memoria RAM de 4GB. Deși aș fi preferat mai puține aplicații preinstalate de la Samsung, din punct de vedere hardware merită banii pe care compania ți-i cere pentru el. Voi adăuga aici și camera foto: un senzor de 16 megapixeli capabil să filmeze 4K și care face fotografii foarte bune. Acum, ai opțiune RAW în meniu, odată ce treci pe modul Pro.

În acest moment, voi spune că îmbinarea de hardware și software de pe Galaxy S6 edge+, pentru mine, este peste ce oferă Apple. În plus, dacă ții neapărat, poți face live stream pe YouTube. Eu nu țin.

Puncte contra Samsung Galaxy S6 edge+

Sticla pe spatele unui telefon este cea mai proastă idee. Telefonul alunecă pe aproape orice suprafață l-ai pune, dacă este puțin înclinată. Te solicită să fii atent unde pui telefonul, cât de înclinat stă, pe ce se poate zgâria și este, pur și simplu, prea multă bătaie de cap. Rezolvarea putea fi simplă: o carcasă inclusă în pachet care să-i confere aderență și tu alegeai dacă o pui sau nu.

Camera foto ieșită în afară este un minus preluat de la Galaxy S6. Pur și simplu este o decizie greșită pe care o poți „retușa” tot cu o carcasă. Cumva, carcasa devine o salvare și o pacoste, căci prin ea acoperi un telefon frumos.

În continuarea singurul factor WOW al marginii îndoite este în design, căci utilă nu prea este. Aplicațiile de care pomeneam mai sus și pe care le-am apreciat sunt în Play Store de la dezvoltatori terți, dacă vrei. Dar telefonul are ceva aparte, în imagine, chiar dacă nu în folosire. Mai mult, fix marginea îndoită te solicită să fii atent, în primele zile, să nu atingi din greșeală vreun colț al ecranului și să activezi altceva.

Considerente finale pentru Samsung Galaxy S6 edge+

N-am pomenit la minusuri despre lipsa slotului pentru card microSD și bateria detașabilă. Niciunul dintre aceste lucruri nu e un minus pentru mine, deși nu contest că sunt pentru alți oameni. Spațiul de stocare de 32GB este minim necesar pentru mine și de-aici pornește și S6 edge+. Iar bateria detașabilă este utilă, poate, dacă nu schimbi telefonul la maximum un an. Sunt minusuri sau nu în funcție de utilizator.

De asemenea, bateria este de 3.000 mAh, mai mică decât cea de 3.220 mAh de pe modelul de anul trecut. Niciodată nu este o decizie înțeleaptă să scazi capacitatea, dar mă bucur că nu scade autonomia. În ritmul meu obișnuit de lucru m-a ținut cu o încărcare o zi întreagă. Ritm obișnuit înseamnă sincronizare în permanență a tuturor aplicațiilor (inclusiv stocare în cloud), localizare pornită, Bluetooth pornit și luminozitate setată pe auto. Pentru mine e mulțumitor, dat fiind că telefonul de zi cu zi (Motorola Moto X) rezistă jumătate de zi în același ritm.

Fotografii realizate cu Samsung Galaxy S6 edge+

Concluzie pentru Samsung Galaxy S6 edge+

Galaxy S6 edge+ este jumătate de Note și jumătate de telefon futurist de la Samsung. Este, cu adevărat, diferit de ce există pe piață, dar deocamdată mai diferit în design decât în utilitate. Cât am testat un Note 4 n-am folosit stylusul, în continuare i-aș găsi cu greu loc în folosirea mea unui obiect analog care face lucruri digitale. Aici vine Galaxy S6 edge+, care e un Note fără stylus, dar și cu design diferit.

Pe 13 august, când am văzut Galaxy S6 edge+, am spus că este un telefon stupid, creat pentru ca Samsung să se dea mare. L-am folosit și m-am atașat de acea margine cu toate opțiunile ei. Nu mi s-a întâmplat asta la S6 edge, poate și unde puteam pune acolo doar contacte. Deși există aplicații dedicate unei astfel de funcționalități, nu am încercat niciodată așa ceva. Acum, mi-au fost oferit fix la distanță de un swipe, așa că am încercat. Am fost comod.

S6 edge+ nu este revoluționar și nici nu este incredibil. Este altfel și atragi atenția oamenilor. Cei mai mulți care l-au văzut au întrebat ce e și au afirmat că arată bine, chiar mai bine decât un iPhone (chestiune de gusturi, spatele de sticlă tot e stupid). O arăta sau nu mai bine e relativ, dar cu siguranță Samsung a reușit să se remarce printr-un telefon altfel și altfel într-un sens bun. Primul Note a fost mare și a pornit un trend. N-ar fi o surpriză dacă și S6 edge pornește, dar dacă devine mai utilă marginea.